Pioneering Diagnostics

Tipy a triky pro Advanced Expert System™ (AES)

Steve Michalik

Co kdybyste mohli mít z přístroje VITEK® 2 ještě větší přínos pomocí systému Advanced Expert System™ (AES)? 

Zde jsou tři tipy, které můžete použít ke zvýšení účinnosti:


 

Potřebujete si tyto tipy vytisknout a uložit je v blízkosti vašeho systému VITEK® 2?

Stáhnout PDF verzi

 




Jak změnit interpretaci antibiotik v softwaru VITEK® 2 8.01 pro daný izolát

Počínaje softwarem VITEK® 2 Systems 8.01 můžete nyní spravovat izoláty na vzdálených počítačích bez nutnosti instalovat software. Verze 8.01 je nejnovější verzí softwaru VITEK® 2 Systems, která umožňuje zákazníkům spravovat izoláty buď v režimu webové aplikace (bez nutnosti instalace softwaru), nebo v tradičnějším režimu softwaru VITEK® 2 Systems. Tradiční software VITEK® 2 Systems je přístupný pouze na počítačích přímo spojených s daným přístrojem, zatímco webová aplikace VITEK® 2 Systems Web se v tomto ohledu liší. Webová aplikace VITEK® 2 Systems Web umožňuje nastavení testů ID/AST a přístup k výsledkům těchto testů pro více uživatelů současně z libovolného PC v síti s platnými licencemi pro vzdálený přístup. Webová aplikace VITEK® 2 Systems Web může být přístupná také prostřednictvím počítačů přímo spojených s vlastním přístrojem.

Změna interpretace pro antibiotikum při použití webové aplikace VITEK® 2 Systems Web je jednoduchá!

Na obrazovce podrobnosti izolátu, která je znázorněna níže, systém umožňuje měnit interpretaci MIC jednoduše kliknutím myši. Jednoduše přesuňte ukazatel myši na interpretaci kategorie, kterou chcete změnit, a klikněte levým tlačítkem myši, jak je znázorněno níže.

Tip 1

Systém poté zobrazí rozbalovací nabídku znázorněnou níže, v níž lze zadat odlišnou interpretaci.

Při použití tradičního softwaru VITEK® 2 Systems (verze 8.01 nebo předchozí verze) je proces změny interpretace antibiotik téměř shodný. Na obrazovce podrobnosti izolátu, která je znázorněna níže, systém umožňuje měnit interpretaci antibiotik jednoduše pomocí Ctrl + kliknutí myši. Jednoduše nastavte ukazatel myši na interpretaci kategorie, kterou chcete změnit. Poté stiskněte a držte klávesu Ctrl a současně klikněte levým tlačítkem myši na interpretaci MIC. Nyní zadejte novou interpretaci a je hotovo! Jak vidíte, je to opravdu jednoduché.

Následující interpretace jsou k dispozici v závislosti na konfiguraci nastavení parametrů breakpointů (např. CLSI, Global CLSI, EUCAST nebo Global European).

S

Citlivý

I

Středně citlivý

R

Rezistentní

IE

(používané výborem EUCAST)

Indikuje, že nejsou k dispozici dostatečné důkazy o tom, že daný kmen je dobrým cílem pro léčbu daným antibiotikem. Může být hlášena hodnota MIC s komentářem, ale bez doprovodné kategorizace S, I nebo R.

( - )

(používané výborem EUCAST)

Indikuje, že testování citlivosti se nedoporučuje, protože daný  kmen je špatným cílem pro léčbu daným  antibiotikem. Izoláty lze hlásit jako R bez předchozího vyšetření.1

SDD

(používané výborem EUCAST)

Indikuje, že citlivost je závislá na použité dávce. U izolátů s hodnotami MIC v rozmezí SDD je nezbytné použít vyšší dávky, častější dávkování nebo obojí. Další informace naleznete v dokumentu CLSI M100.

1) Evropský výbor pro testování antimikrobiální citlivosti. Tabulky breakpointů pro interpretaci hodnot MIC a průměrů zón, verze 7.1, 2017, http://www.eucast.org/fileadmin/src/media/PDFs/ EUCAST_files/Breakpoint_tables/v_7.1_Breakpoint_Tables.pdf




Jak zobrazit distribuce MIC pro každý navržený fenotyp a vizuálně porovnat výsledky MIC u daných izolátů

Otevřete obrazovku podrobnosti AES (AES Detail Screen) kliknutím na ikonu krychle ( icon ). Zde naleznete seznam fenotypů v databázi pro daný organismus. Fenotypy jsou zobrazeny podle skupin antibiotik a mezi jednotlivými skupinami můžete přepínat pomocí pohodlně použitelného vyskakovacího okna. U každého fenotypu je zobrazen histogram znázorňující očekávané distribuce MIC pro každou testovanou antimikrobiální látku (viz obrázek 1). Navrhované shody jsou označeny zelenými hvězdičkami. U každého fenotypu jsou zobrazeny růžové čtverce a trojúhelníky představující hodnotu MIC izolátu pro danou antimikrobiální látku, které znázorňují výsledky MIC pro testovaný izolát v porovnání s očekávanými distribucemi MIC u každého fenotypu (viz obrázek 2).

Figure 1
Obrázek 1 - Klikněte pro zvětšení


Figure 2
Obrázek 2 - Klikněte pro zvětšení

 


 


Jak používat barevné indikátory k identifikaci výsledků, u nichž je zapotřebí zvláštní pozornost

Barevné označení VITEK® 2 slouží k odlišení každého izolátu a označuje kvalitu shody se známým fenotypem v databázi. Toto barevné kódování se označuje jako „nálezy AES“ a nachází se na obrazovce podrobnosti izolátu, jak je uvedeno níže.

How to use colored indicators



GreenVšechny hodnoty MIC identifikovaného izolátu odpovídají očekávané distribuci MIC pro definovaný fenotyp. Databáze AES je velmi robustní a zahrnuje 141 organismů a 4 000 fenotypů, tvořených 55 000 distribucemi hodnot MIC2.


YellowJedna hodnota MIC neodpovídá předpokládanému vzoru pro známý fenotyp u testovaného organismu. Konzistentní výsledek s biologickou korekcí.


RedIzolát nemohl být přiřazen známému fenotypu, protože hodnoty MIC více než 1 antimikrobiálního přípravku neodpovídají definované distribuci MIC v databázi.


PurpleVýsledky AST jsou k dispozici, protože organismus je uveden v databázi AST, ale expertní analýza AES se neprovádí, protože identifikované druhy nejsou uvedeny v databázi VITEK® 2 AES. Žádné údaje v databázi Advanced Expert System™.

 

Žádné výsledky AST nebo expertní analýzy AES, protože žádné z antibiotik nemá definované breakpointy.

 



 

Potřebujete si tyto tipy vytisknout a uložit je v blízkosti vašeho systému VITEK® 2?

Stáhnout PDF verzi

 

Literatura:

  1. The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing. Breakpoint tables for interpretation of MICs and zone diameters, version 7.1, 2017, http://www.eucast.org/fileadmin/src/media/PDFs/ EUCAST_files/Breakpoint_tables/v_7.1_Breakpoint_Tables.pdf
     
  2. VITEK® 2 8.01 software